Po mortalitetu i morbiditetu, karcinomi u Republici Hrvatskoj zauzimaju 2. mjesto. Prevencija i rano pravovremeno otkrivanje karcinoma je provjeren, znanstveno utemeljen i uspješan način borbe protiv ove bolesti. Odlukom Vlade su redom 2006., 2007. i 2010. usvojeni programi za rano otkrivanje raka dojke, debelog i završnog crijeva (skrać. kolorektum) te raka vrata maternice. 


Cilj ove edukacije je povećati stopu ranog otkrivanja, smanjenja mortaliteta i morbiditeta, poboljšanje kvalitete života, te zdravlja cjelokupne populacije. Od 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj u 2015. godini, rak debelog crijeva je na 4. mjestu.Poštovane kolege, 


želimo vam osigurati još jednu mogućnost brzog pristupa sažetcima opisa svojstava cjepiva, na hrvatskom jeziku, koja trenutno imamo u upotrebi u Programu obveznog cijepljenja, a zbog interventnog uvoza u stranom su pakiranju. 


Uz to Vam se otvara mogućnost rješavanja kratkog testa vezanog uz navedena cjepiva koji bi potom bodovala Hrvatska liječnička komora. Nadamo se nastavku uspješne dugogodišnje suradnje u provedbi Programa cijepljenja.

Republika Hrvatska se pokretanjem i provođenjem programa prevencije raka svrstava u skupinu zemalja koje aktivno brinu o zdravlju svog stanovništva. Dobro organizirani programi temelj su zaštite zdravlja, a dugoročno čine najučinkovitije i najjeftinije sredstvo u borbi protiv navedenih bolesti.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj u cjelini i u svim njezinim županijama rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. U Hrvatskoj je rak dojke u 2013. godini bio na 1. mjestu po incidenciji s 2.557 (115,3/100.000) novooboljelih (22% svih karcinoma u žena). U odnosu na 1968. godinu to je povećanje od 2,5 puta. Rak dojke je i vodeći uzrok smrti zbog raka u žena od kojeg je 2013. godine umrlo 994 žena (44,8/100.000).

Svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a u sljedećim se godinama očekuje daljnji trend porasta broja oboljelih. Države u kojima se već nekoliko desetljeća provode programi ranog otkrivanja pokazuju značajno smanjenje smrtnosti. U Hrvatskoj se nažalost još uvijek kod oko 35 % žena rak dojke otkriva u fazi kada već su zahvaćeni regionalni limfni čvorovi ili udaljene metastaze.